Suomen oikeuslaitos on hävettävän hidas

(Satakunnan Kansa 22.1.2023)

Suomessa jokaisella tulisi olla oikeus saada asiansa käsiteltyä tuomioistuimessa asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä. Nyt näin ei kuitenkaan ole.

Tuomioistuinten käsittelyajat ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun. Surkean hidas oikeusjärjestelmämme on häpeäpilkku ja johtaa pahimmillaan siihen, etteivät ihmiset uskalla enää hakea oikeutta asioilleen.

Rikosasioiden käsittelyt kestävät nyt keskimäärin yli neljä kuukautta, riita-asioiden käsittelyt paikoitellen jopa 15 kuukautta. Myös rikosten tutkinta-ajat venyvät kohtuuttoman pitkiksi, sillä poliisin resurssit ovat puutteelliset. Yksi tutkinnanjohtaja saattaa saada vuodessa jopa tuhansia juttuja käsiteltäväkseen.

Vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikoksien tutkinta-ajat ovat kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistuneet 219 päivään, siitäkin huolimatta, että niiden tutkintaa priorisoidaan. Oikeuden saamista joutuukin pahimmillaan odottamaan vuosia.

Julkisen terveydenhuollon ongelmat ovat Suomessa kaikkien huulilla. Keskusteluohjelmat täyttyvät säännöllisin väliajoin poliitikoista, työmarkkinapomoista ja hoitajista väittelemässä keskenään tuon ongelman ratkaisemista.

Terveydenhuoltomme on kriisissä ja sen myötä koko hyvinvointivaltio uhkaa romuttua. Suomalainen oikeusjärjestelmä on kovaa vauhtia matkalla samaan tilanteeseen. Ongelmaa ei kuitenkaan ole samalla tavalla tunnistettu siihen puuttumisesta puhumattakaan.

Viime vuosina vasemmistohallituksella on riittänyt rahaa jaettavaksi, mutta oikeusvaltiomme kulmakivet eivät kuitenkaan ole saaneet tästä kulutusjuhlasta kuin murusia. Se on märkä rätti vasten ihmisten oikeusturvan kasvoja.

Usein sanotaan, ettei isoihin ongelmiin ole yksinkertaisia ratkaisuja. Tähän kuitenkin on. Oikeuslaitos tarvitsee pikaisesti lisää rahaa. Ei soten kaltaista kokonaisremonttia. Suomalaisen oikeuslaitoksen rahoituksen turvaaminen on ainoa tapa säilyttää tuomareiden riippumattomuus ja ihmisten oikeusturvan toteutuminen.

Roope Rantala

Oikeustieteen yo.

Eduskuntavaaliehdokas kok.

Ulvila