Miksi taloudesta pitää puhua ja velasta olla huolissaan?


Vahva talous on hyvinvointiyhteiskunnan perusedellytys. Talous ei ole itseisarvo vaan väline suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden varmistamiseksi. Seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on hyvinvointiyhteiskunnan pelastaminen, jotta hyvinvointia riittää myös tuleville sukupolville. 

Erityisesti nuorten tulisi olla velkaantumisesta huolissaan, sillä nyt otettu velka tulee meidän maksettavaksi. Tämän päivän velka on huomisen veronkorotus sanotaan ja tuo sanonta on täyttä totta. Tänä vuonna lainanhoitokulujen ennustetaan kasvavan 2,6 miljardiin. Velkaantumisen jatkuessa lainanhoitokulutkin luonnollisesti kasvavat ja tuo summa on pois tärkeistä palveluista tai nostamassa veroprosenttia. 

Sanna Marin on ollut nuorille hieno esikuva, mutta on samalla ottanut 40 miljardia velkaa nuorten piikkiin.

Talouden huono näkymä ja velkaantuminen ei johdu yksin kohtaamistamme kriiseistä, vaikka niin toisinaan väitetään. Nykyinen vasemmistohallitus on ottanut lainaa 10 miljardia sotaan ja koronaan liittymättömien menojen kattamiseksi. Erikoista on myös se, että kun uusia tärkeitä menoja on ilmennyt, ei ole osattu säästää muualta. Jos nyt ei tehdä mitään, valtio velkaantuu jatkossa 10 miljardia lisää joka vuosi. 

Velkaantuminen on pois tulevilta sukupolvilta ja siksi nuorten kannattaa olla siitä huolissaan.

Suomi tarvitsee kauniiden korulauseiden sijaan tekoja, jotta palvelut voidaan tuottaa laadukkaasti jatkossakin. Selvää on, ettei velkaa voi ottaa loputtomiin ja säästää tulee ennemmin tai myöhemmin. Tavoitteena tulee olla suomalaisten elintason ja ostovoiman nouseminen. 

Nyt tarvitaan tekoja, ei selityksiä tai korulauseita.” 

Kokoomus on esittänyt kattavat keinot julkisen talouden tasapainottamiseksi kahden vaalikauden aikana. Yhtä kattavaa ja kunnianhimoista kestävän talouden suunnitelmaa ei löydy miltään muulta puolueelta. Meidän mielestä ensi vaalikaudella on tarvitaan noin kuuden miljardin sopeutusta. Kyseinen tavoite nojaa Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön arvioihin tarvittavasta tasapainotuksesta. Luku saattaa kuulostaa isolta, mutta säästön mittaluokka on sama kuin keskivertopalkansaajan 32€ säästö kuukaudessa. 

Kokoomus on esitellyt avoimesti tarvittavat keinot talouden tasapainottamiseksi.” 

Säästäminen tai veronkorotukset ovat edessä ennemmin tai myöhemmin. Mitä nopeammin saamme talouden tasapainoon, sitä halvemmalla ja helpommalla selviämme.

Kello käy, nyt on oikea aika muuttaa suuntaa!