Vaaliteemani vuoden 2025 kunta- ja aluevaaleissa

Vaaliteemani kuntavaaleissa Ulvilassa

1. Lisää liikettä ja hyvinvointia Ulvilaan!

Ulvilan kaupungilla on tärkeä rooli yksinäisyyden ja liikkumattomuuden vähentämisessä.  Harrastamisen tulisi olla  on helppoa ja siihen tulee olla kaikilla mahdollisuus. Lähiliikuntapaikat ja virkistysalueet tulee pitää kunnossa, jotta jokaisella on mahdollisuus lisätä arkiliikuntaa osaksi päivärutiineja. Laadukkailla vapaa-ajan palveluilla ennaltaehkäistään myös terveyspalveluiden tarvetta.

Konkreettisia ratkaisuja: 

  • Rakennetaan Ulvilaan uusi tekonurmipohjainen palloiluhalli palvelemaan suurta määrää kuntalaisia! Palloiluhalli mahdollistaa ympärivuotisen harjoittelun sekä erilaisten tapahtumien kuten messujen järjestämisen. 
  • Pidetään lähiliikuntapaikat ja virkistysalueet hyvässä kunnossa ympäri kaupunkia. 
  • Tuetaan nuoria liikunnalliseen elämäntapaan ja harrastamisen aloittamiseen uusilla ratkaisuilla.
  • Panostetaan kulttuuripalveluihin ja Leineperin alueen kehittämiseen, jotka tuovat kuntaan elinvoimaa ja lisäävät hyvinvointia.
  • Hyödynnetään Ulvilan olohuonetta tehokkaammin ja järjestetään siellä erilaisia tapahtumia kuntalaisille. 
  • Väestön ikääntyessä kunnissa täytyy osata entistä paremmin huomioida ikääntyneiden palvelut ja ikäystävällinen suunnittelu

2. Turvataan laadukas oppiminen kaikille!

Suomalainen koulujärjestelmä on maailmanlaajuinen menestystarina ja se on antanut hyvät eväät monelle. Ulvilassa tulee tehdä kovasti töitä, jotta voimme pitää kiinni laadukkaista kouluista. Lasten määrä vähenee kaupungissamme kovaa vauhtia ja resurssit heikkenevät. Tähän mennessä päättäjät eivät ole kyenneet tekemään tarvittavia ratkaisuja. Tähän muutokseen sopeutuminen on välttämätöntä, jotta voimme pitää kiinni koulujen resursseista. 

Kuluneen vaalikauden aikana olemme aloitteestani laskeneet koulujen ryhmäkokoja. Tämän johdosta opettajilla on jäänyt paremmin aikaa jokaiselle lapselle. Kohtuullisista ryhmäkoista tulee pitää kiinni jatkossakin, sillä jokainen lapsi ja nuori ansaitsee riittävän tuen. Varhaiskasvatukseen on panostettu, kun Friitalaan on päätetty rakentaa uusi päiväkoti, joka tulee tarjoamaan laadukkaat ja turvalliset tilat usealle lapselle. 

Konkreettisia ratkaisuja: 

  • Pidetään huolta laadukkaasta varhaiskasvatuksesta sekä henkilöstön osaamisesta ja viihtyvyydestä. 
  • Ryhmäkoot tulee pitää maltillisina.
  • Lapsille tulee tarjota laadukasta aamu- ja ilta päivätoimintaa myös jatkossa.
  • Peruskoulun pitää olla paikka, jonne mennään oppimaan. Opetuksen pitää olla monipuolista, opettajien pitää voida keskittyä opettamistehtävään ja oppilaiden oppimiseen. 
  • Pidetään huolta Ulvilan lukion toimintaedellytyksistä ja kehitetään lukion toimintaa entistä houkuttelevammaksi esimerkiksi lisäämällä painotettua opetusta. 
  • Opiskelijoiden hyvinvoinnin kasvaviin haasteisiin on vastattava määrätietoisesti. Lukiosta ei voi valmistua loppuun palaneena, eikä vaikeiden ajatusten ja kokemusten kanssa jäädä yksin. 
  • Kouluissa tulee olla saatavilla riittävästi psykologeja ja kuraattoreja matalan kynnyksen tuen tarjoamiseksi.
  • Tuotetaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelut kustannustehokkaasti ja panostetaan sinne, mistä on eniten hyötyä. 

3. Tehdään todellisia elinvoimatekoja ja pidetään huolta kunnan taloudesta!

Vastuullisesti hoidettu, vakaa talous on jokaisen kunnan tulevaisuuden tae. Vaikka talous on vain väline hyvinvoinnin rakentamiseen, täytyy menojen ja tulojen olla jotakuinkin tasapainossa, jotta tulevaisuuden rakentaminen on mahdollista. Vastuullisuus tulee ulottaa koskemaan myös kuntalaisen kukkaroa. 

Paras tapa varmistaa se, että Ulvilassa on hyvä olla, palvelut toimivat ja tulevaisuus näyttää valoisalta on se, että kunnassa on yrityksiä ja työtä tarjolla. Kaupungin rooli on olla elinvoiman mahdollistaja. Kaupungin tulee lisätä yrittäjämyönteisyyttään, sillä yrittäjä luo työpaikkoja, työpaikat tuovat lisää asukkaita, lapsiperheitä ja kunnan tulevaisuuden. Yrittäminen kasvattaa monella eri tavalla kunnan verotuloja ja näin mahdollistaa kunnallisten palvelujen tarjonnan kirjon.

Yritystoiminnan huomioimisen ohella on tärkeää lisätä asukkaiden onnellisuutta. Ulvilan tonttitarjontaa on syytä lisätä erityisesti keskustan alueella. Naparannan ja Leineperin alueita on syytä kehittää erityisesti kuntalaisille tarjottavien palveluiden näkökulmasta. 

Konkreettisia ratkaisuja: 

  • Turvataan Ulvilan itsenäinen tulevaisuus pitämällä hyvä huolta kaupungin taloudesta. 
  • Verojen ja maksujen korottaminen on lähtökohtaisesti aina viimeinen keino, koska se nakertaa kuntalaisen omasta työstä ansaitun palkan ostovoimaa.
  • Kehitetään Naparannan sekä Leineperin alueita ja rakennetaan Ulvilaan tekonurmipohjainen palloiluhalli, joka mahdollistaa myös erilaisten tapahtumien järjestämisen. 
  • Ulvilan tonttitarjontaa tulee kasvattaa ja tontteja tulee kaavoittaa houkutteleville alueille. 
  • Kaupungin tulee tehdä entistä vahvempaa kasvutyötä ja houkutella erilaisia investointeja. Kasvutyössä olisi syytä pohtia erikoistumista parempien tulosten saavuttamiseksi. 
  • Ulvilan tulee jatkaa hyvää yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Erilaisia uusia yhteistyömuotoja on myös syytä kehittää. 
  • Lupaprosessien pitää olla nopeita, sujuvia ja luotettavia. 
  • Ulvilan kaupungin tulee olla helposti lähestyttävä erityisesti lupa- ja neuvontapalveluiden osalta. 
  • Omassa palveluntarjonnassaan kaupunki voisi laskea kilpailutuksissaan myös paikallisen yksityisen toimijan käyttämisestä koituva hyöty ympäristölle. Mitä enemmän paikallisia yrityksiä kunta käyttää, sitä paremmin yrityksillä menee. Ja kunnalla.
  • Otetaan kuntalaiset mukaan kaupungin kehittämiseen. Erityisesti nuorten ja ikäihmisten osallisuutta pitää vahvistaa ja esimerkiksi nuorisovaltuuston toimintaa tukea entistä vahvemmin.

Vaaliteemani aluevaaleissa Satakunnassa

1. Panostetaan lasten ja nuorten palveluihin!

Lapsissa ja nuorissa on Suomen tulevaisuus. Siksi meidän on pidettävä tulevaisuuden toivoistamme erityisen hyvää huolta. Elämän alkuvaiheessa asioiden täytyy olla kunnossa ja tukea tarjolla. Neuvolassa pitää tunnistaa lapsen ja perheen yksilölliset tarpeet ja vastata niihin. Lasten ja perheiden palveluja on kehitettävä lapsi- ja perhelähtöiseksi kokonaisuudeksi, jossa painottuvat ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen kokoamalla lasten ja perheiden sosiaalipalvelut perhekeskuksiin. Lastensuojelun täytyy pystyä turvaamaan jokaisen oikeus turvalliseen lapsuuteen.

Matalan kynnyksen keskusteluapu ja mielenterveyspalveluiden nopea saatavuus on turvattava jokaiselle niitä tarvitsevalle lapselle ja nuorelle. Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut tulee olla helposti nuorten saatavilla esimerkiksi oppilaitoksissa. Satakunnan hyvinvointialueella on varmistettava, että meillä on käytössä koko lasten ja nuorten terapiatakuun palveluvalikoima.

 

2. Tehdään asioinnista helppoa ja sujuvaa hyödyntämällä sähköisiä kanavia

Erilaisten sähköisten palvelukanavien käyttöönotto ja kehittäminen ovat investointeja tulevaisuuteen. Etäasiointi on usein asiakkaan näkökulmasta helppoa ja vaivatonta, minkä lisäksi se on usein myös kustannustehokasta. Erilaiset digitaaliset ratkaisut auttavat myös etäisyyksien hallinnassa. 

Tiedon, teknologian, palveluiden digitalisaation ja tekoälyn saralla on valtavasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Uusilla teknologioilla ja tiedon yhdistämisellä voidaan lisätä elinvuosia, parantaa hoivan tasoa, vähentää henkilöstön työmäärää sekä edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tarvitaan rohkeutta ja ketteryyttä, jotta esimerkiksi laaturekisterit, lääkejakelurobotit ja tekoälykirjausteknologia saadaan käyttöön.

 

3. Pidetään huolta hyvinvointialueen taloudesta

Hyvinvointialueiden rahoitus tulee lähes yksinomaan valtiolta, eli nykyisiltä ja tulevilta veronmaksajilta. Vuonna 2025 hyvinvointialueiden rahoitus on 26,2 miljardia euroa, mikä on lähes kolmasosa valtion budjetista. Rahoitus kasvaa vuodesta 2024 2,2 miljardilla eurolla. Hyvinvointialueiden rahoitus kasvaa myös tulevaisuudessa, mutta kasvutahtia on pakko hidastaa. Palveluita ei voida rahoittaa loputtomiin velaksi.

Vastuullisena päättäjänä tiedostan rajallisten resurssien todellisuuden ja pyrin siihen, että palveluita kehitetään sekä laadukkaammiksi että kustannustehokkaammiksi. Käytettävissä olevilla euroilla täytyy saada aikaan enemmän ja paremmin.

Vastustan maakuntaveron käyttöönottoa. Maakuntaverolla ei hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmia ratkaista, mutta se nostaisi veroastetta väistämättä entisestään. Samalla maakuntavero johtaisi verotuksen ja palvelutason eriytymiseen eri puolilla Suomea vielä nykyistä enemmän. Suomen kokoisessa maassa ei tarvita kolmea verotuksen tasoa.

Vastuullinen talouden tasapainottaminen vaatii sitä, että osataan tehdä valintoja. Rahoja ei pidä haaskata seiniin ja kiinteistöjen käyttöä täytyy tehostaa. Tehokkuus ja sujuvuus eivät ole kirosanoja, vaan ratkaisuja, joita edistetään yhdessä kaikkien päätöksentekijöiden ja henkilöstön kanssa. 

Pitkällä aikavälillä kustannusten kasvua hillitään ennaltaehkäisevällä työllä ja palveluiden painopisteen siirtämisellä korjaavista palveluista kohti varhaisemman vaiheen palveluita. Lyhyellä aikavälillä kustannusten kasvun hidastaminen vaatii rohkeasti uusien toimintamallien käyttöönottoa.